- غير معرف
- 8:10 ص
- معلومة طبية غريبة
- لاتوجد تعليقات

من الأخطاء الشائعة.. تناول الفاكهة بعد الوجبات الغذائية, كما يقول د. مدحت الشامي استشاري التغذية والصحة العامة والمناعة حسب صحيفة الاهرام، لأن تناول الفاكهة في نهاية الوجبة أشبه بتناول جرعة من السم لأنها تدمر إنزيم بتيالين وهو إنزيم أساسي لإتمام عملية هضم النشويات.
كما أن الفاكهة تحتاج إلي مرور بطئ إلى المعدة حتي تهضم بطريقة طبيعية, ولكنها عندما تلتقي باللحوم تتخمر في المعدة وقد تتحول إلي كحول يعوق عملية الهضم, وفي الوقت نفسه, تفقد الفاكهة كل ما تحتويه من فيتامينات وتضطرب عملية التمثيل الغذائي للبروتين, بالإضافة إلي أن التحلل غير العادي للبروتينات ينتج عنه إنتفاخ في المعدة. وينصح د. مدحت بتناول الفاكهة بعد نحو ثلاث ساعات من تناول وجبة الغذاء أو ساعة قبل تناول العشاء, أو تناول وجبة كاملة من الفاكهة. هذا ومن الضروري جدا ان تتناول الفاكهة اذا اردت ان تتمتع بصحة افضل ، فهي تتحتوي على الكثير من الألياف و السوائل المفيدة للجسم، كما وتحوي الكثير من الفيتامينات بالإضافة إلى أنها غنية بالأملاح المعدنية مثل الكالسيوم، المغنيسيوم، النحاس، والمنغنيز.
اليك بعض انواع الفاكهة والفوائد الكثيرة التي تحويها
المانجا
فاكهة المانجا تحتوي على نسب عالية من المادة المضادة للتأكسد و المسماة بيتا كاروتين و الذي يقوم الجسم بدورة بتحويلها إلى فيتامين (أ) و المهم لصحة العيون و لمقاومة الأمراض.وتحتوي على مادة ملينة للمعدة بحيث تساعد على الهضم ، فقد تبين أن المانجا تحتوي على مادة مشابهة لمادة (papain) الموجودة في فاكهه البابايا الاستوائية أيضا. هذا المادة تساعد على التغلب على عسر الهضم عندما يتم تناولها بعد وجبة دسمة. ان تناول حبة مانجا يوميا يوفر الكمية اليومية من فيتامين (C) للنساء. هذا الفيتامين ضروري جدا لكي يتمكن الجسم من زيادة امتصاص الحديد من الأغذية الأخرى، الأمر الذي يبعد احتمال الإصابة بسوء التغذية.
كذلك تحتوي على حوالي أربعة غرامات من الألياف وهو ربع حاجة الجسم اليومية من الألياف. وهذه الألياف مهمة جدا في الوقاية من أمراض القلب و بعض أنواع السرطان إضافة إلى دورها الهام في تخفيض نسبة الكوليسترول في الدم. ان المانجا تعد نوع من التحلية ذات السعرات المنخفضة. تحتوي كذلك على نسب عالية من مانع الأكسدة المسمى (quercetin) ، فقد أثبتت الأبحاث أن هذا المادة تساهم في مقاومة السرطان كما أنها تساعد في مكافحة أعراض الشيخوخة المبكرة.
التفاح
إن التفاح له فوائد جمة نظرا لاحتوائه على كمية كبيرة من الألياف و من مادة (Apple Pectin) ذات الفائدة الكبيرة في امتصاص السموم من الجسم و لهذا يتم استخدامها في بعض المواد المنظفة. كما أنها تساعد في تنظيف الأسنان. كل حبة تفاح تحتوي على مائة سعر حراري. 2 غرام من الألياف، 10 ملغ من فيتامين C كما تحوي كميات محدودة من فيتامين A,B1,B2,B3,B6 كما تحوي على كمية قليلة من البيوتين. بالنسبة للأملاح المعدنية فإن التفاحة تحوي على 15 ملغ من البوتاسيوم، ونفس الكمية من الكالسيوم، المغنيسيوم، والفوسفور. بالإضافة إلى كميات قليلة من الحديد، المنغنيز، النحاس، والزنك. أي أن التفاحة تحوي على القليل من كل شيء تقريبا.
المشمش
تحوي ثمرة المشمش على مخزون هائل من فيتامين A بالإضافة إلى مادة البيتا كاروتين المفيدة جدا للجسم. كما تحوي على العديد من الأملاح المعدنية مثل البوتاسيوم، الكالسيوم و الحديد. كما أن المشمش المجفف يحوي نسبة عالية من فيتامين A .
التوت
ثبت مؤخرا أن تناول التوت يساعد في الوقاية من ارتفاع ضغط الدم والسرطان، كما يتمتع التوت الأزرق أو العليق، على وجه خاص، بخصائص فريدة، تساعد في تحسين الوظائف الدماغية، وتقلل من تأثيرات الشيخوخة والتقدم في السن. وأوضح العلماء، أن التوت يعتبر مصدرا جيدا للمواد المضادة للأكسدة، التي تلعب دورا مهما في تخليص الجسم من الجزيئات الضارة، التي تعرف بالشوارد الحرة، المسببة لتلف الأنسجة والتوتر التأكسدي في الخلايا، وتتسبب في تدهور الوظائف الذهنية، مثل فقدان الذاكرة، ومشكلات في التوازن وتناسق الحركة.
التين
تعتبر ثمار التين من الفواكه الغنية بالألياف الطبيعية، ذات الفوائد الصحية العديدة، مثل الوقاية من سرطان القولون، وتقليل نسبة الكوليسترول في الدم، وعلاج الإمساك، حيث يُنصح المرضى المصابون بالإمساك المزمن بتناول بعض ثمرات من التين الطازج أو المجفف، على الريق لعدة أيام، حيث يعمل ذلك كملين للأمعاء. أما بالنسبة للتين المجفف فقد، أكد أخصائي التغذية الفرنسي البروفيسور باتريك بيير ساباتيه أن الألياف تلعب دورا مهماً بالنسبة لصحة الإنسان حيث تؤدى إلى خفض مستوى السكر في الدم وتحد من إفراز الأنسولين مما يؤدي إلى إعادة معدل السكر في الدم إلى طبيعته.
العنب
أظهر بحث جديد أجراه العلماء في جامعة كاليفورنيا أن عصير العنب يبطئ عمليات تأكسد الكوليسترول السيئ في الجسم، مما يساعد في الوقاية من أمراض القلب والمحافظة على سلامة الشرايين والجهاز الوعائي. كذلك أظهرت دراسة طبية، أن تناول عصير العنب الأسود قد يعيق الأثر الخطر للتدخين على الأشخاص غير المدخنين الذين يتعرضون لدخان السجائر من قبل الأفراد المتواجدين على مقربة منهم أو ما يعرف اصطلاحا بالتدخين السلبي على جهاز القلب الوعائي.
الخلاصة هي انك يجب أن تبادر إلى زيادة كمية استهلاكك من الفواكه، نظرا لما تحويه من قيمة غذائية عالية وسعرات حرارية منخفضة.
Common mistakes .. eating fruits after meals, says Dr.. Medhat al-Shami, a consultant and public health nutrition and immunity according to Al-Ahram newspaper, because eating fruit at the end of the meal is like eating a dose of poison to it destroys enzyme Pityalin the a key enzyme to complete the digestion of carbohydrates.
The fruit also need to slow the passage into the stomach until digested in a natural way, but when she meets meat ferments in the stomach has been turned into alcohol hinders the digestion process, and at the same time, you lose all the fruit contain vitamins and disturbed metabolism of protein, in addition to the normal decomposition of proteins resulting in swelling in the stomach. Dr. advised. Medhat eating fruit after about three hours of eating a meal or an hour before dinner, or eating a full meal of fruit . This is very necessary to take fruits if you want to enjoy better health, they Tthtoa on a lot of fiber and beneficial to the body fluids, and also contain a lot of vitamins as well as it is rich in minerals such as calcium, magnesium, copper, and manganese.
Here are some types of fruit and the many benefits they contain
Manga
Fruit manga contain high proportions of material of anti-oxidants and called beta-carotene, which the body cycle converts into vitamin A and is important for eye health and resistance to diseases. Contain a substance softeners of the stomach so that help digestion, it was shown that the manga contain a substance similar to the material (papain) in the tropical fruit papaya, too. This article helps to overcome indigestion when they are dealt with after a hearty meal. The eat manga pill a day provides the daily amount of vitamin C for women. This vitamin is essential so that the body can increase the absorption of iron from other foods, which is the risk of malnutrition.
Also contains about four grams of fiber a quarter of the body's need of fiber daily. This fiber is very important in the prevention of heart disease and some types of cancer in addition to its important role in reducing cholesterol in the blood. The manga is a kind of low-calorie sweetener. Also contain high levels of anti-oxidants called (quercetin), research has shown that this material contribute to the resistance of cancer as it helps in the fight against the symptoms of premature aging.
Apple
The apple has many benefits because it contains a large amount of fiber and material (Apple Pectin) with large interest in the absorption of toxins from the body, and this is used in some detergents. It also helps in cleaning the teeth. Each bead apples contain a hundred calories.For the mineral salts apple contains 15 mg of potassium, and the same amount of calcium, magnesium, and phosphorus. In addition to small amounts of iron, manganese, copper, and zinc. Any apple that contains a little bit of almost everything.
Apricot
Containing fruit apricot on a huge stockpile of vitamin A as well as beta-carotene very useful for the body. It also contains many minerals such as potassium, calcium and iron. Dried apricots also contain a high proportion of vitamin A.
Berries
Recently proven that eating blueberries helps in the prevention of high blood pressure and cancer, also enjoys blueberries or blackberries, in particular, unique features, help improve brain functions, and reduce the effects of aging and age. The scientists, that the berry is a good source of materials antioxidant, which plays an important role in ridding the body of harmful particles, which are known Bahaward free, causing tissue damage and stress oxidative in the cells, and cause deterioration of the functions of mind, such as memory loss, problems with balance and consistency movement.
Figs
The figs of fruits rich in natural fibers, with health benefits many, such as the prevention of colon cancer, reduce cholesterol in the blood, and the treatment of constipation, as advised patients with constipation chronic eating some fruits of figs fresh or dried, on an empty stomach for several days, where This works as a laxative for the intestines. As for Tin has dried, the French nutritionist stressed Professor Patrick Pierre ساباتيه that fiber plays an important role for human health where the lead to reduce the level of sugar in the blood and reduce the secretion of insulin, which leads to re-rate of sugar in the blood to normal.
Grapes
A new research conducted by scientists at the University of California grape juice slows down the oxidation processes of bad cholesterol in the body, which helps in the prevention of heart disease and to maintain the integrity of the arteries and vascular system. A medical study also showed that eating black grape juice may hinder the impact of smoking on the risk of people non-smokers who are exposed to cigarette smoke by individuals who are close to them or what is termed passive smoking on cardiovascular device.
The bottom line is that you must take the initiative to increase the amount of your consumption of fruits, given the content of the high nutritional value and low calories.